Bergen Dansesenter på vei inn i et spennende nytt år!

For et år vi har bak oss! Det har vært en berg og dalbane av høyt og lavt, motgang og medgang. Her kan du lese litt om hva situasjonen er hos oss nå på vei inn i det nye året. 

 Bergen Dansesenter i medvind!

Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet

Som tidligere nevnt har kulturministeren satt i gang et danseløft. Nå flyttes alle landets kompetansesentere for dans til en egen post på statsbudsjettet som vil forvaltes under Kulturrådet. Dermed ser vi på en etterlengtet og sårt tiltrengt dobling av de statlige midlene til vår virksomhet. Vestland fylkeskommune har også sett at vi ikke har kunnet ekspandere driften tilsvarende den eksplosjonsartede utviklingen i dansefeltet, og fra 2021 får vi også en økning i driftsmidlene derfra. Bergen kommune har siden oppstarten i 1997 vært vår viktigste søttespiller, og kommunen holder stand og fortsetter å backe oss. TUSEN TAKK for at vi har blitt sett og hørt, og at vi nå får muligheten til å ha en videre utvikling!

Et resultat av dette er at vi nå lyser ut en helt ny stilling som produsent. Det er et engasjement i 50% stilling i første omgang. Vedkommende skal levere produsenttjenester til det profesjonelle dansefeltet i Bergen, og jobbe med planlegging og avvikling av fagarrangement. I tillegg vil produsenten starte arbeidet med utvikling av et regionalt turnénettverk.

Takk for støtte til ESC!
I 2020 tok Bergen Dansesenter over det fulle ansvaret for ESC ungdomskompani for samtidsdans, etter at stifterne av kompaniet ønsket at noen andre skulle overta driften. Vi har sett på nedturer i form av to auditioner som har blitt avlyst på grunn av koronanedstengning i vår og i høst. Men vi fikk samlet en gjeng dansere under sterke restriksjoner og vist en smakebit av kommende prosjekt på Oktoberdans. Koreograf Sigurd Johan Heide fikk testet ut mange fine ideer sammen med en gjeng på åtte fryktløse og talentfulle ungdommer. Med KUP-midler fra Vestland fylke, og støtte fra Norsk Kulturråd kan vi nå få med komponist Snorre Bjartmann Bjerck på vår kommende oppsetning Vi er det vi sier, men også det vi tier om.

Hvem er i studio til våren?
Ordningen vår med gratis studio til profesjonell kunstnerisk produksjon har hatt veldig høyt trykk de siste årene. Selv nå under korona har det vært en jevnt høy pågang. Bolkene med studiotid for våren er nå tildelt, mest tid går til lokale kunstnere, men vi har også funnet rom til noen internasjonale gjester. I tillegg kommer vår løpende booking etter behov. De som har kvalifisert for og fått tildelt studio for våren 2021 er:

Yohei Hamada (JP/NO)
Sara Røisland Torsvik (NO)
Roskva Yasmin Andersen (NO)
Ine Terese Hogstad (NO)
ImprolaBergen (NO)
Mirte Bogaert (BE/NO)
Karen Eide Bøen (NO)
Grov Productions (NO)
Judith Arupa (NL)
Anika Edström Kawaji og Robin Haghi (SE)

Et livskraftig vestnorsk dansefelt

Årets mest oppløftende hendelse var Oktoberdans 2020. Mellom smittebølgene fikk vi møtt hverandre i forbifarten og på avstand, og vi fikk oppleve live scenekunst. Inni Oktoberdans gikk den lokale festivalen Dans en FEST! av stabelen for andre gang. Vi er så stolte av å få være medarrangør på dette sammen med våre gode samarbeidspartnere i BIT Teatergarasjen og Carte Blanche! Også her har Vestland fylkeskommune bidratt med noe midler, og Fond for utøvende kunstnere var avgjørende for at festivalen kunne finne sted. Vi hadde også et samarbeid med SANS – senter for dansepraksis, om workshops for videregående skoler.

Årets Dans en FEST! ble en mønstring av dans på vestlandet som verden aldri har sett maken til før. Det er mer åpenbart enn noen gang at dansefeltet er i rivende utvikling og vekst. Alle arbeidstimene hver enkelt kunstner legger ned i prosjektene blir i sum en helt flom av ideer, tanker og tilnærminger til hva dansen er og kan være. BIT Teatergarasjen har oppsummert festivalen på nydelig vis her. Og for å få litt følelsen av festival anbefaler vi varmt denne anmeldelsen fra scenekunst.no.
 

Halvdigital undervisning
For både administrasjon og pedagoger ved vår danse- og ballettskole har det i år blitt mye nytt. Som kjent måtte vi stenge ned helt i vår. I høst har vi kunnet holde åpent, under et strengt regelement og smittevernsregime. For barna har undervisningen gått som normalt hele semesteret i studio. For ungdom/voksne fikk vi derimot en utfordringe når de som var over 20 år ikke fikk lov til å møte opp fysisk til undervisning. Vi har alle kastet oss rundt og laget en delvis digital skole. Noen har fått innspilte klasser og øvelser sendt hjem. Noen har fått streamede klasser, og i noen tilfeller har vi hatt elever både i studio og på streaming. 


Dessverre kunne det ikke bli noen juleforestilling i år, men i flere av gruppene har vi invitert foreldre og venner til å være fluer på veggen via streamingen for en liten se-på-time.

Vi er superstolte av våre kreative, løsningsorienterte og ikke minst dyktige pedagoger!

Semesterstart for våren blir 25. januar. Timeplan og påmelding finnes på nett.

------ FLERE NYHETER ------

Arkiv

SeltopGrafisk Form