Dansens Dager

DANSENS DAGER: Dette er et internasjonalt arrangement som holdes hvert år. I Norge har vi feiret Dansens Dager siden 1999, og hvert år øker deltakerne. Dette er et symptom på at dans, både som trening og kunstnerisk uttrykksform er en aktivitet som stadig vokser of utvikler seg. Det er en økende bevissthet og interesse for dans som kunst- og kulturuttrykk, samt på skoler, gater, torg, scener, film og TV – noe som også viser seg skriftlig med flere tekster og bilder av dans i aviser, publikasjoner og innen akademia.

Politisk har det også skjedd endringer. De siste årene har det blitt opprettet flere mastergradutdannelser i dans, teoretisk og praktisk, både på høgskoler og universitet. Dansens Hus (Nasjonal scene for dans) i Oslo ble åpnet i 2008, og organisasjonen Danseinformasjonen, som tidligere het Senter for Dansekunst, fikk sitt nye navn da de flyttet inn i det nye dansehuset på Grünerløkka i Oslo. Dansens Hus er blitt et kraftsentrum for dans i Norge.

Dansens Dag er en felles dag for dansere på alle nivåer og innen alle genre. På tvers av tradisjonelle skiller i alder, ferdighetsnivå og dansestil står vi sammen og viser mangfold, entusiasme og kjærlighet til dans. I Norge døpte vi om arrangementet til Dansens Dager i 2010 siden vi alltid feirer dagen over flere dager.

Hold av dagen, og kom og opplev varierte former for dans for og med alle sjangre og alle former, på både amatør- pg profesjonelt nivå!

Litt om Dansens Dager 2015 i Bergen og Hordaland: Markeringen innledes på den 29. april med et offentlig danserituale på Danmarksplass med dansekunstprosjektet thud! moving endangered spaces. Årlig på Dansens Dag, har thud! moving endangered spaces beveget seg inn i demonstrasjonsmodus og inntatt veikryss, midtrabatt, fortau og underganger for å synliggjøre aksjonsgruppens fokus med dansekunst og engasjement for kropp, sted og pust.

Lørdag 2. mai er det duket for hovedarrangement som tradisjonen tilsier i Bergen sentrum. Her vil rundt 400 profesjonelle dansere side om side med amatørgrupper danse på jernbanestasjonen, Festplassen, Bergen storsenter, Bergen offentlige bibliotek, Fløyen, DADA hårstudio og Cornerteateret. Blant annet får vi se urban koreografi av Absence Danseskole (breakdance) og B’hiphop, tradisjonell ballett fra Åsane Ballettskole, Bergen Dansesenter og kulturskolene, samtidsdans på Fløyen med dansere fra Bergen Dansesenter med dansekunstner Karen Eide Bøen, folkedans, tango, orientalsk dans m.m.

Dagen avsluttes med forestillingen Vitality Forms av den britiske kunstneren Alwynne Pritchard på DADA Hårstudio i Nygårdsgaten, samt forestillingen Den lille prinsen av Moonmadetroup på Cornerteateret.

///

Jens Jeffry Trinidad er ambassadør for Dansens Dager 2015!

Dansekunstneren Jens Jeffry Trinidad som ambassadør for Dansens Dager 2015. Han er en profilert person i streetdans-miljøet og har lang fartstid som både danser, koreograf og pedagog. I 2014 mottok han dansestipend fra Norske Dansekunstnere (NoDa).

Jens Jeffry Trinidad er en rastløs kunstner på stadig søken etter nye og originale uttrykk. Han inspireres av andre miljøer og kulturer og mener at det er i nettopp i slike møter nye ideer og plattformer oppstår. For Trinidad er dans lidenskap, frihet og sårbarhet.

Jens Jeffry Trinidad startet å danse som tolvåring hos Dancing Youth på X-Ray UngdomsKulturhus i Oslo. I dag er han kunstnerisk ansvarlig for Cre8 Dance Crew som nylig var aktuell med ”Mitt Dansecrew” på TV2. Han har bred erfaring innen tv, teater og battles og har utallige 1-plasser på sin merittliste. I tillegg til å opptre med eget crew har Trinidad medvirket i utallige oppsetninger, bl. a med det svenske streetdans kompaniet Bounce, Impure Company/Deep Down Dopeizm, i oppsetninger ved Det Norske Teater og ved Rogaland Teater. Jens har koreografert og danset for en rekke norske artister og var koreograf og mentor i serien “Adils Hemmelige Dansere” på NRK. Trinidad er også en ettertraktet pedagog og har blant annet undervist og koreografert ved KHiO siden 2010.

Han har koreografert årets Dansens Dager-dans- en kul, houseorientert dans som kan læres her!

 

 

 

 

 


------ FLERE NYHETER ------

Arkiv

SeltopGrafisk Form