Hiphop

Breaking utviklet seg i Bronx på 1970-tallet og vokste frem som del av hiphopkulturen som også består av flere andre elementer som graffiti, MC-ing (rapping) og DJ-ing. Funk-stiler som locking og popping regnes også som en del av hip hop-kulturen, og er en del av Streetdance-paraplyen sammen med house, waacking, vogue og experimental. Helt generelt kan vi si at dette er en danseform hvor rytme, groove og god kontakt med golvet er betegnende.

Hiphop er en individuell dansestil som har sitt fundament i old school ‘party dances’ som running man, sham rock, Roger rabbit og Criss cross som blir danset til hip hop-musikk. Etter hvert har hiphop utviklet seg til å bli mer kommersielt og har fått sin plass på dansestudioer, scener, talentprogram og i musikkvideoer over hele verden. I dag eksisterer hip hop både som en battle/freestyle-form, og som koreografi-form (gjerne  kalt LA style, eller Urban choreography) hvor det er mer fokus på dynamikk og hvor koreografien er skreddersydd til musikken.

I begynnerklassene våre er det mest fokus på Basic steg og rytmer, som danses til Hiphop-musikk, inkludert triks og elementer fra Street-stiler som Locking og Popping. Elevene på de høyere nivåene vil bli introduserte for mer avansert koreografi som spiller på forskjellige elementer i musikken.

Det individuelle uttrykket er viktig i hiphop, og innholdet i de forskjellige klassene vil bli farget av pedagogens smak og retning innenfor hiphop. Ofte vil pedagogene velge hiphopmusikk, men de kan i også velge helt andre stiler. Grunnstammen i vår undervisning er den studiobaserte hiphopdansen, med fokus på koreografi og bevegelser som er tilpasset musikken. Samtidig som vi er opptatt av basic trening og kjennskap old school hiphop. Elevene blir gjerne introdusert for «freestyling»; improvisasjon på bakgrunn av bevegelser de allerede er introduserte for.

Her er et par eksempler fra det store internettet på hva hiphop kan være.

Foto: Thor Brødreskift

Arkiv

SeltopGrafisk Form