Jazzdans

Jazzdans er en scenisk dansestil som oppstod med de afrikanske slavenes musikk og dansekultur. På 1900-tallet møtte jazzen balletten, som gjorde at den fikk navnet jazzballett. Danseformen utviklet seg med påvirkning fra stepping, ulike kulturelle dansestiler og amerikansk showdans. Teknikken kjennetegnes av det rytmiske, høye spark, isolasjonsbevegelser og stilbestemte utrykk.

Jazzdansen utvikler seg stadig i takt med populærkulturen. Det er derfor vanlig at en jazzklasse innehar andre populære dansestiler, ofte hip hop, streetdans og samtidsdans. Dette gjør at det i dag ofte er lettere å forklare hva jazzdans ikke er enn hva det egentlig er. Et godt eksempel på dette er “So You Think You Can Dance”, der jazzdans er høyt profilert men veldig variert. Man ser ofte jazzdans i revyer, musikaler, TV-show og i musikkvideoer. Det er utviklet mangfoldige jazzteknikker, men felles for de fleste stilene er temposkift, isolasjoner, noe balletteknikk og et fokus på dynamikk og uttrykk.

Man danser jazzdans til all slags musikk, fra kjente musikalslagere til hiphop til klassisk musikk. Hvis du vil lære deg en teknisk, stilig og energisk danseform med innslag av mange andre dansestiler, er kanskje dette noe for deg!

I timene på begynnernivå legges det vekt på danseutfoldelse og koreografi, og noe mindre på teknikk. Her vil man møte forskjellige stilarter innenfor jazzdansen for å bli kjent med jazzdansens forskjellige utrykk. Timen bygges opp med oppvarming og noen elemementære tekniske jazzøvelser, styrkeøvelser, bevegelser over gulv, koreografi og fleksibilitetsøvelser. Her kan du regne med å støte på hip hop, salsa, afro, musikal og moderne dansesteg gjort om til jazzdans. Og kanskje tar vi det med til scenen også?

På høyere nivå legges det mer vekt på rene linjer og flere tekninske elementer i kombinasjon med koordinasjon og rytme. Vi jobber på lik linje som begynnerklassene, men gjerne med mer tekniske og danseriske oppvarminger, lengre og mer utfordrende kombinasjoner og større vekt på formidlingsevnen av energi og uttrykk. Her vil vi forberede oss til eventuelle forestillinger i regi av danse- og ballettskolen. Også her kan du regne med å støte på andre dansestiler som f. eks. hip hop, salsa, afro, musikal, lyrisk dans, samtidsdans osv.

Foto: Thor Brødreskift

.

Arkiv

SeltopGrafisk Form