PRODA Vestland i februar

PRODA Vestland er heldige som holder til i Bergen og kan dra nytte av alle de fine folkene som kommer innom her!

Denne fredagen, 11. februar, kommer bysbarnet Lisa Bysheim innom med en workshop hvor vi dykker ned i tekstpraksisen hennes. Mandag 21. februar kommer Marianne Kjærsund innom byen for å gi morgenklasser til Carte Blanche, så vi har også huket tak i henne. Senere samme uke kommer Martijn Joling innom Frontlosjefestivalen, så vi har bedt ham og Amy Pender gjennta suksessen med sin workshop i partnering på PRODA.

Fredag 11. februar kl. 10.00-12.00 – workshop med Lisa bysheim
Mandag 21. februar kl. 11.15-12.45 – samtidsdans med Marianne Kjærsund
Torsdag 24. februar kl. 10.00-11.30  – partnering med Amy Pender og Martijn Joling

Lisa Colette Bysheim (1991) er skapende danser og koreograf fra Bergen, Norge. Hun arbeider med materialiteten av språk, koreografi, bevegelse, tekst, lyd, partiturer og mening. Hun har en master i koreografi (2021) fra Kunsthøgskolen i Oslo og arbeidet hennes har blitt presentert på; Den Norske Opera og Ballett (Oslo), BIT Teatergarasjen (Bergen) CODA International Dance Festival (Oslo), Kunsthøgskolen i Oslo, Galleri F15 & Momentum (Moss), Officine Forte Marghera (Venezia), Spazju Kreattiv (Malta), Theaterforum Kreuzberg (Berlin). Bysheim utforsker språkets kraft og leker med tvetydig tekst og koreografi for å åpne opp og utvide opplevelsen av å navigere seg gjennom lag av mening. Hun er interessert i transformasjon og dekonstruksjon av språklig strukturer og systemer. Bysheim var en del av Nasjonalballettens satsing “Kvinnelige koreografiske stemmer” i 2020-21.

Høsten 2021 koreograferte hun duetten In-Betweenness, et bestillingsverk av DnOB, som premierte under CODA Festivalen.  I 2019 skapte hun soloarbeidet EKKO II på Kunstgarasjen i Bergen, co-produsert av BIT Teatergarasjen. Forestillingen turnerte videre til Oslo, Venezia og Galleri F15 i Moss. Som danser har hun fremført i verk av Janne-Camilla Lyster, Mia Habib, Yaniv Cohen, Ida Frømyr Borgen, Roskva Yasmin Andersen, TGO // 4332, regissører Helena Wik og Lene Therese Teigen.

Movement | Text Practice: I denne workshopen vil Lisa Colette Bysheim dele praksiser fra hennes arbeid med tekst, stemme og improvisasjon. Vi vil ha en leken tilnærming til bevegelse og stemmebruk, hvor vi improviserer med ulike oppgaver lagvis, slik at ord og bevegelse etterhvert flettes sammen. Vi skal danse og snakke samtidig, alene, i duett og mindre grupper.

In this workshop, Lisa Colette Bysheim will share her practice of working with text, voice and improvisation. We will talk and dance at the same time, layering tasks and intentions on top of each other — resulting in a longer improvisation. We will systematically work with opening up associations to words and their meaning, moving through a landscape of fragmentations. We will play with the sound of word and voice, exploring how this affects physicality. This will be done alone, in duets and group constellations.


Marianne Kjærsund (øverste bilde, Foto: Erika Hebbert) er basert i Oslo, Norge, og har sitt hovedvirke som utøvende og medskapende danser. Hun er utdannet Ballettpedagog ved Høgskolen i Bodø i 2001.

Marianne har arbeidet med ulike koreografer i Norden. Det mest kontinuerlige samarbeidet over tid er produksjonene: “kvinnor och skog”, “Flottarkärlek”, “Bättre folk” og “Rosa löften” av Hagar Malin Hellkvist Sellén.
Andre prosjekter er bla. “Lost Night” av Björn Säfsten , “Rut” av Rosalind Goldberg, “Cheers!” og “Thee to” av Helgebostad/Rueslåtten, “Animal Magnetism 1” og “Riding Romance: Swanlake” av Henriette Pedersen, “Du skal ikke skue hunden på hårene” av Elle Sofe Henriksen og “By Carte Blanche” av og med danserne i Carte Blanche

Med veksling mellom  improvisasjonsoppgaver og enkle sekvenser, utvikler vi en jevn flyt av bevegelse gjennom klassen. Det som undersøkes er først og fremst hva det vil si å jobbe med avspenning som motor, hva som menes med jording og hvordan vi kan lede oppmerksomheten gjennom eget kjøtt og fantasi for å finne nye erfaringer i egen dans. Klassen lener seg på musikk og inviterer deg til å dykke inn i din bevegelsesapetitt.

Amy Pender er en dansekunstner basert i Drøbak med en BA i Moderne/Samtidsdans fra Kunsthøyskolen i Amsterdam (2014). Som danser har hun blant annet jobbet med koreografer og kompanier som David Zambrano (NL), Bodytalk Tanztheater (DE), Spitfire Dance Company (CZ), Cecilia Moisio (NL/FIN), Liat Waysboort (NL/IL), Blenard Azizaj (DE/AL), Yaniv Cohen (NO/IL) og Hagit Yakira (NO/IL). 
 Klein technique TM er en viktig del av hennes praksis som dansekunster, og siden 2019 er hun en av studentene i Teacher certification programme of Klein Technique . Hun underviser klasser og workshops på jevnlig basis for amatører, studenter og profesjonelle, og har bl.a. undervist for PRODA, Praksis Oslo, Marameo Berlin, Dock 11 i Berlin og Tanzbüro Basel. 

Martijn Dirk Joling startet sin karriere som rapper i Nederland. Han byttet fokus til dans/scenekunst, og studerte kreativ scenekunst på ROC Amsterdam danseakademi (2009) og tok en BA i moderne/samtidsdans ved Kunsthøyskolen i Amsterdam (2014). Martijn er basert i Drøbak og har bl.a. jobbet som danser for Dance Company Nanine Linning/Teater Heidelberg, Staatsteater Braunschweig og Bodytalk Tanztheater. I tillegg til å være aktiv som utøver, jobber han også som koreograf. Han har bl. a. koreografert stykkene “Limitless”, i samarbeid med Staatstheater Braunschweig, “الفراشة” for CDN Festival i Egypt og en forestiling for Bodytalk Tanztheater i Münster, Germany. Martijn er en del av CODA festivalen sitt talentprogram for unge koreografer (CODA lab), og premierer i februar 2022 sin første helaftens forestilling “Clean Bastards” som bl.a. vises ved Frontlosjefestivalen 2022.

Martijn og Amy møtte hverandre under sin utdanning ved Kunsthøyskolen i Amsterdam. De har jobbet sammen i mange prosjekter, blant annet for koreografer Liat Waysbort (NL/IL), Blenard Azizaj (DE/AL) og Bodytalk (DE). I 2021 har de sammen turnert og spilt sin duett “Bak lukkede dører” over 50 ganger som borettslagsforestilling. 
De jobber også sammen i flere kommende prosjekter som Clean Bastards og Tribute to me. 

Partnering technique
I løpet av timene vil vi jobbe oss gjennom ulike øvelser der deling av vekt, det å stole på hverandre og timing står i sentrum. Vi begynner fra enkle øvelser for å bli kjent med hverandres fysiske strukturer og ser på hvordan vi kan gi og motta vekt. Videre vil vi jobbe med ulike måter å bevege oss på sammen i rommet, for så å gå til mer komplekse akrobatiske løft og manipulasjoner.


------ FLERE NYHETER ------

Arkiv

SeltopGrafisk Form