Klassisk ballett for ungdom og voksne

Klassisk ballett sees gjerne på som grunnlaget for all vestlig, scenisk dans. Det er en fin og krevende danseform som trener styrke, fleksibilitet, koordinasjon og grasiøsitet. Danseformen oppstod ved Ludvig den 14. sitt hoff på 1600-tallet, og teknikken er i dag noenlunde den samme i dag med utgangspunkt i de fem posisjoner og ved at man danser med utadrotasjon i hofteleddet som gjør store og høye benbevegelser mulig.

Den klassiske balletten kjennetegnes særlig ved det lette, eteriske uttrykket; som en opphevelse av tyngdekraften, samtidig kreves det en solid styrke og kraft for å danse klassisk ballett. Vokabularet er fremdeles fransk. Klassisk ballett er en svært teknisk danseform som legger vekt på å trene klassiske ballettposisjoner.

Treningen er bygget opp med øvelser ved barren for å oppøve balanse og plassering og deretter øvelser, trinn og dansekombinasjoner ute på gulvet. I timene legges det stor vekt på elevenes individuelle fysiske forutsetninger og utgangspunkt. Stilmessig forenes ballettens tradisjonelle eleganse med et utvidet fokus på styrke, dynamikk og stor bevegelse i rommet.

Mange profesjonelle dansekompanier også innen samtidsdans bruker den klassiske balletten som treningsform, og det finnes mange ulike stilretninger innenfor ballett: Vaganova – den russiske skolen, italienske Cecchetti, britiske RAD (Royal Academy of Dance) med flere.

Noen kjente ballettkompanier er  The Royal Ballet, The Israeli Ballet og American Ballet Theatre.

Foto: Lena Meland.

 

 

.

Arkiv

SeltopGrafisk Form