Klassisk ballett for ungdom og voksne

Klassisk ballett sees gjerne på som grunnlaget for all vestlig, scenisk dans. Det er en flott og krevende danseform som kan utøves av både amatører på alle nivå og i alle aldre og på høyt profesjonelt nivå.

I tillegg til det danseriske og musikalske, oppøver man styrke, fleksibilitet, koordinasjon og grasiøsitet. 

Danseformen oppstod ved Ludvig den 14. sitt hoff på 1600-tallet, og teknikken er i dag noenlunde den samme med utgangspunkt i presise posisjoner for føtter og armer, og ved at man danser med utadrotasjon i hofteleddet som gjør store og høye benbevegelser mulig.

Den klassiske balletten kjennetegnes særlig ved det lette, eteriske uttrykket; som en opphevelse av tyngdekraften, og samtidig kreves det en solid styrke og kraft for å danse klassisk ballett. Vokabularet er fremdeles fransk. 

Klassen følger en fast struktur med øvelser ved barren (ballettstangen) for å oppøve balanse og plassering i et rolig tempo, deretter øvelser, trinn og dansekombinasjoner ute på gulvet (i senter).

I timene legges det stor vekt på elevenes individuelle fysiske forutsetninger og utgangspunkt. Balletten gir både en stor danserisk opplevelse, mestringsfølelse og solid treningsutbytte i form av styrke og bevegelighet. 

Det finnes mange ulike stilretninger og metoder innenfor ballett: Vaganova (den russiske skolen), italienske Cecchetti, britiske RAD (Royal Academy of Dance) m.fl.

Undervisningen i ballett ved Bergen Dansesenter:

Pedagogene ved BDS underviser i ulike stilarter og metoder. 

RAD – Royal Academy of Dance: BDS har en full kursrekke fra barn til voksen som undervises etter RAD-metoden. RAD-metoden ble etablert i London for over hundre år siden og er utviklet av
dedikerte ballettpedagoger til et solid undervisningssystem som brukes over hele
verden.

På Begynnernivået og Nivå 1 for ungdom/voksne undervises det med en litt mer blandet tilnærming utfra den enkelte pedagogs ballettbakgrunn og utdanning.

Vaganova: kursene for ungdom/voksne på et øvet nivå (Nivå 2 og 3) undervises etter Vaganova-metoden.
Metoden har tradisjoner tilbake til 1700-tallet hvor de første ballettkompaniene ble
etablert i Russland i St. Petersburg og Moskva. I St. Petersburg var senere Agrippina
Vaganova sentral i utviklingen av den russiske ballettens stil og metodikk som har
spredt seg til hele verden.

Contemporary Ballett ungdom/voksen Nivå 3: Dette ballett-kurser på øvet nivå undervises også utfra en blandet tilnærming preget av den enkelte pedagog. Våre pedagoger på dette kurset har alle en sterk bakgrunn i samtidsdans i tillegg til ballet, og tar med seg erfaring fra sine ulike bevegelsespraksiser inn i undervisingen. 

Noen kjente ballettkompanier er  The Royal Ballet, London, NY City Ballet, og American Ballet Theatre.

Mange profesjonelle dansekompanier også innen samtidsdans bruker den klassiske balletten som treningsform.

Foto: Thor Brødreskift

Arkiv

SeltopGrafisk Form