PRODA – profesjonell dansetrening

På bildet: Ingvild Krogstad. Foto: Rune Fossum

Proda arrangerer gratis trening, danseteknisk og faglig utvikling for profesjonelle dansekunstnere, koreografer og dansepedagoger.

PRODA profesjonell dansetrening ble opprettet i 1988 etter initiativ fra Norske Dansekunstnere, forbundet for dansere, koreografer og pedagoger. Tiltaket ble støttet av Kulturdepartementet som et ledd i å bedre dansekunstnernes arbeids- og levekår.

Utøvelse og formidling av dans stiller særlige krav til kontinuerlig egentrening og kompetanseutvikling med veiledning fra pedagoger. PRODA tilbyr kursprogram som omfatter ulike danseutrykk, og kommer derfor alle som arbeider med dans til gode. Dansekunstnerne arbeider hovedsaklig frilans som dansere, koreografer og pedagoger. PRODA er en viktig del av infrastrukturen på dansefeltet . PRODA tilbyr faglig utvikling og fungerer som ressurssentre og møteplasser rundt om i landet.

PRODA finansieres med fast statsstøtte og varierende drifts-/kulturtilskudd fra kommuner og fylkeskommuner. PRODAs virksomhet ivaretas av styret, daglig leder og regionale kompetansesentre for dans.

Bergen Dansesenter er regional arrangør for Proda Hordaland. Vi samarbeider med Carte Blanche og BIT Teatergarasjen om gjestepedagoger og timeplan. For å få en fullstendig oversikt over alle gratis klasser for profesjonelle dansere i regionen har vi i vår PRODA-oversikt også tatt med de åpne morgenklassene hos Carte Blanche som er åpne for det profesjonelle dansemiljøet.

Brukerne ved PRODA må dokumentere 3 års høyskole/fagutdannelse i dans og/eller flere års profesjonelt virke.

Husk å registrere deg som PRODA-bruker på www.proda.no! 

 

TIMEPLAN HØSTEN 2021:

PRODA-klassene foregår på Bergen Dansesenter, USF Verftet.

Husk å registrere deg som PRODA-bruker www.proda.no 

 

UKE 33:
Onsdag 18/8 kl. 10-11.30: SAMTIDSDANS | Brita Grov

UKE 34:
Onsdag 25/8 kl. 10-11.30: CONTEMPORARY | Ben King

UKE 35:
Onsdag 1/9 kl. 10-11.30: CONTEMPORARY | Ben King
Fredag 3/9 kl. 10-11.30: CONTEMPORARY | Ben King

UKE 36:
Mandag 6/9 kl. 10-11.30: MODERNE/SAMTIDSDANS | Ingvild Krogstad
Fredag 10/9 kl. 10-11.30: MODERNE/SAMTIDSDANS | Ingvild Krogstad

UKE 37:
Fredag 17/9 kl. 10-11.30: BALLETT | Adeline Eikanger

UKE 38:
Onsdag 22/9 kl. 10-11.30: BALLETT | Adeline Eikang

UKE 39:
Onsdag 29/9 kl. 10-11.30: JAZZ | Ane Evjen Gjøvåg
Fredag 1/10 kl. 10-11.30: JAZZ | Ane Evjen Gjøvåg

UKE 40:
Onsdag 6/10 kl. 10-12: Samtidsdans WORKSHOP | Lisa Colette Bysheim
Onsdag 20/10 kl. 10-11.30: Contemporary | Anika Edström Kawaji og Robin Haghi

UKE 42:
Fredag 22/10 kl. 11-13: WORKSHOP | Ofelia Jarl Ortega
NB! workshopen foregår på WRAP

I samarbeid med BIT Teatergarasjen og Meteor. Workshopen er gratis og åpen for danse- og scenekunstnere, og andre kunstnere med interesse for bevegelsesarbeid. Studenter innenfor dans/teater/performance kan også melde seg på.

ALLE MÅ MELDE PÅ via TicketCo. Legges ut sammen med program for Meteor.

UKE 43:
Onsdag 27/10 kl. 11-13: WORKSHOP | Josefa Pereira og Daniel Lühmann

I samarbeid med BIT Teatergarasjen og Meteor. Workshopen er gratis og åpen for danse- og scenekunstnere, og andre kunstnere med interesse for bevegelsesarbeid. Studenter innenfor dans/teater/performance kan også melde seg på.

ALLE MÅ MELDE PÅ via TicketCo. Legges ut sammen med program for Meteor.

UKE 44:        
Fredag 5/11 kl. 10-12: WORKSHOP: partnering technique | Martijn Joling og Amy Pender

UKE 45:
Onsdag 10/11 kl. 10-11.30: JAZZ | Elise Berg-Hansen
Fredag 12/11 kl. 10-15: Dansepedagogisk seminar | Marit Loe Bjørnstad

UKE 46:
Lørdag 20/10 kl. 10-14: WORKSHOP | Kenneth Flak og Külli Roosna
I samarbeid med PIKSEL – festival for kunst og fri teknologi

UKE 47:
Onsdag 24/11 kl. 10-11.30: JAZZ | Elise Berg-Hansen


OM PEDAGOGENE OG KLASSENE:

Brita Grov har bachelorgrad i moderne dans fra Trinity Laban i London og har videreutdanning i fysisk teater. Hun jobber som frilans dansekunster som utøver, koreograf og pedagog i diverse prosjekt i både inn- og utland. I 2015 etablerte hun kompaniet Grov Productions og er med-grunnlegger for Kvinnereller scenekunstkompani i Bergen.

Moderne klassene til Brita tar for seg en ledet oppvarming etterfulgt av gulvarbeid, styrke, improvisasjon og koreografi. Dette blir en svett, dynamisk og gøy danseklasse!


Ben King is a freelance contemporary dancer and performer based in the UK. Formally trained at Trinity Laban, his ongoing practice is informed by floor work, partnering, and the theatricality of movement. His working relationships and collaborations with include; Luke Murphy (IRE), Brita Grov (NO), Fernanda Prata (BRA/UK), and Gary Clarke (UK) amongst others. 

We will explore and challenge movement concepts: core/distal relationships, falling and catching, risk, and momentum. With a focus on moving from action, impulse, and sensation to find form. We will develop our relationship with space as we use movement phrases that will travel through the space. Then we will develop our relationship with another body as we go through some tools to develop skills for partnering.


Ingvild  Krogstad har sin utdannelse fra Spin Off – Forstudium i Dans og bachelor i moderne dans fra London Studio Centre. Etter endt utdannelse har hun arbeidet som utøvende danser i Norge og Storbritannia, med koreografer som Simone Grøtte, Shobana Jeyasingh, Lise Nordal, Luke Brown og Toni Herlofson. Ingvild er tilknyttet På tå hev ved Den Norske Opera & Ballett som prøveleder, jobber skapende med egne verk og underviser jevnlig ved Norsk Ballettinstitutt og danselinjen ved Lillestrøm videregående skole. Hun er for tiden aktuell med RAPTURE av Ann-Terese Aasen.

Med utgangspunkt i en moderneteknisk base utforskes møtepunktet mellom det tekniske, det organiske og det improvisatoriske. Gjennom en fysisk tilnærming til bevegelse vektlegger klassen å skape et åpent rom, der det jobbes flytende inn og ut av form. Klassen inkluderer elementer fra Cunningham og Limon, med fokus på hvordan dette kan inkluderes i en personlig og kreativ utforskning. 


Adeline Eikanger er utdannet ved Bårdar Akademiets 3-årige utdannelse. I tillegg har hun deltatt på en mengde kurs på både Broadway Dance Center i New York og på Suzanne Dellal Center i Israel. Hun har lang erfaring som frilans danser og pedagog bl.a. med ansvar sammen med Camilla Romslo, for Step In Dansestudios talentgruppe i ballett. Hun underviser også Bergen Dansesenters høyeste nivåer i jazzdans. Som danser har Adeline medvirket i en rekke store oppsetninger som Grease i Oslo Spektrum og danseforestillingen Jazz on Jazz på Edderkoppen Teater i Oslo.

Som pedagog med hovedfag jazz, men også mange års erfaring som ballettpedagog, ønsker jeg å gi en ballettklasse hvor vi deler erfaringer om det å ta med seg ballettens kvaliteter inn i andre danseformer, og også hvordan kunnskapen man tilegner seg fra andre danseformer gir nye knagger i balletten. Musikalitet, flyt og forlengelse er viktige stikkord, og jeg er opptatt av at alle skal stå fritt til å tolke øvelsene på sin egen måte.


Ane Evjen Gjøvåg har bachelorgrad i jazzdans fra Kunsthøgskolen i Oslo, og har jobbet som danser og koreograf i en rekke produksjoner siden 2007. Etter 11 år i Oslo har hun nå base i Bergen, og fokuserer på å produsere forestillinger for barn og unge, samt tverrfaglig arbeid med lokale kunstnere. Hun er også kunstnerisk leder og koreograf for ungdomskompaniet Pur, og er ansatt i SKUDA.

Opptatt av egenart og individuelle tolkninger av koreografi, selv innenfor jazzsjangeren. 
En dynamisk klasse med vekt på flyt og stemning.


Lisa Colette Bysheim er skapende danser og koreograf fra Bergen. Hun arbeider medskapende i produksjoner, samtidig som hun produserer og koreograferer egne verk. Til nå har arbeidet hennesblitt presentert i ulike formater: film, scene, galleri og stedsspesifikke arbeid, både nasjonalt og internasjonalt. Siden høst 2020 er Bysheim en del av Den Norske Opera og Ballett nye satsning for kvinnelige koreografiske stemmer og skal premiere et bestillingsverk av DNoB under CODA Festivalen 2021. 

Bysheim utforsker kompleksiteten i sammenfiltrede materialer; ord, lyder og bevegelser. Hennes interesse ligger i å utforske forholdet mellom tekst/bevegelse, og stiller spørsmål til maktdynamikk og forankret hierarkier i våre sosiale koder. Bysheim ble uteksaminert med en MA i koreografi fra Kunsthøyskolen i Oslo i 2021. Masterprosjektet utforsket konstruksjonen av språk – og hvordan det beveger seg. Forestillingen If Only er et resultat av denne utforskningen og premierte 19. mars 2021. Mer info: www.lisacolettebysheim.com 

I denne workshopen vil Lisa Colette Bysheim dele praksiser fra sitt arbeid med tekst, stemme og improvisasjon. Vi vil ha en leken tilnærming til bevegelse og stemmebruk, hvor vi improviserer med ulike oppgaver lagvis, slik at ord og bevegelse etterhvert flettes sammen. Vi skal danse og snakke samtidig, alene, i duett og mindre grupper. 


Anika Edström Kawaji and Robin Haghi are dancers, performers and makers based between Stockholm and Brussels. They have studied together at P.A.R.T.S. (Brussels) and worked together as performers for Rosas/Anne Teresa de Keersmaerker (BE). They have individually collaborated with Salva Sanchis (SP), Louis Nam Le Van Ho (FR), Fieldworks (NO/JP), Robin Jonsson (SE) and others.

We will begin this class by sharing some approaches to alignment and orientation. We will try out some improvisational tasks and scores that deal with physical and spatial negotiation. From there we work our way into some phrase material. Each segment of the class proposes different topics of movement and dance for us to explore together.

 

Ofelia Jarl Ortega er en chilensk-svensk koreograf og utøver med base i Stockholm. Arbeidene hennes sentrerer rundt sårbarhet og femininitet, ofte med en antydende erotisk estetikk. Ortega er en av kunstnerne under BIT Teatergarasjens Meteor.

In this workshop we will explore possibilities for collective risk taking. We will line out a common ground for departure from which we start to negotiate time, space and limits. Gazing is one of the tools we’ll use. We will also say no, look away and think together about power in the room we create. There will be authentic movement, but where the witness has the major role. Music will also be a vehicle.


Josefa Pereira og Daniel Lühmann.
In this workshop, Josefa Pereira and Daniel Lühmann are going to share some of the practices they will be developing during their residency period in Bergen. Based on principles around endurance,  insistence, and resistance, we are going to experiment with some choreographic scores that activate understandings around movement as a dynamo, a force that generates energy, and how to conserve it  whether in movement or in relative stillness.

Pereira og Lühmann er kunstnere under BIT Teatergarasjens Meteor.

Amy Pender er en dansekunstner basert i Drøbak med en BA i Moderne/Samtidsdans fra Kunsthøyskolen i Amsterdam (2014). Som danser har hun blant annet jobbet med koreografer og kompanier som David Zambrano (NL), Bodytalk Tanztheater (DE), Spitfire Dance Company (CZ), Cecilia Moisio (NL/FIN), Liat Waysboort (NL/IL), Blenard Azizaj (DE/AL), Yaniv Cohen (NO/IL) og Hagit Yakira (NO/IL). 
 Klein technique TM er en viktig del av hennes praksis som dansekunster, og siden 2019 er hun en av studentene i Teacher certification programme of Klein Technique . Hun underviser klasser og workshops på jevnlig basis for amatører, studenter og profesjonelle, og har bl.a. undervist for PRODA, Praksis Oslo, Marameo Berlin, Dock 11 i Berlin og Tanzbüro Basel. 


Martijn Dirk Joling startet sin karriere som rapper i Nederland. Han byttet fokus til dans/scenekunst, og studerte kreativ scenekunst på ROC Amsterdam danseakademi (2009) og tok en BA i moderne/samtidsdans ved Kunsthøyskolen i Amsterdam (2014). Martijn er basert i Drøbak og har bl.a. jobbet som danser for Dance Company Nanine Linning/Teater Heidelberg, Staatsteater Braunschweig og Bodytalk Tanztheater. I tillegg til å være aktiv som utøver, jobber han også som koreograf. Han har bl. a. koreografert stykkene “Limitless”, i samarbeid med Staatstheater Braunschweig, “الفراشة” for CDN Festival i Egypt og en forestiling for Bodytalk Tanztheater i Münster, Germany. Martijn er en del av CODA festivalen sitt talentprogram for unge koreografer (CODA lab), og premierer i februar 2022 sin første helaftens forestilling “Clean Bastards” som bl.a. vises ved Frontlosjefestivalen 2022.

Martijn og Amy møtte hverandre under sin utdanning ved Kunsthøyskolen i Amsterdam. De har jobbet sammen i mange prosjekter, blant annet for koreografer Liat Waysbort (NL/IL), Blenard Azizaj (DE/AL) og Bodytalk (DE). I 2021 har de sammen turnert og spilt sin duett “Bak lukkede dorer” over 50 ganger som borettslagsforestilling. 
De jobber også sammen i flere kommende prosjekter som Clean Bastards og Tribute to me. 

I løpet av timene vil vi jobbe oss gjennom ulike øvelser der deling av vekt, det å stole på hverandre og timing står i sentrum. Vi begynner fra enkle øvelser for å bli kjent med hverandres fysiske strukturer og ser på hvordan vi kan gi og motta vekt. Videre vil vi jobbe med ulike måter å bevege oss på sammen i rommet, for så å gå til mer komplekse akrobatiske løft og manipulasjoner.


Elise Berg-Hansen er utdannet ved Bårdar Akademiet, og har i tillegg lang erfaring innen drilldans, hvor hun blant annet konkurrerte på internasjonalt nivå. Siden 2013 har Elise jobbet som freelance danser og musikalartist, og har blant annet medvirket “A Chorus Line” på Chat Noir i Oslo, “Pippi Langstrømpe” på festiviteten i Haugesund, og “Grease” på Chateau Neuf i Oslo. Hun var koreograf og danser i “The Show Must Go On X” som ble spilt i Tønsberg og som også var på Norgesturne. I tillegg er Elise medlem av «Show de Vida», som leverer dansere, dansekonsepter og underholdning til ulike eventer. Elise underviser ved Bårdar Danesinstitutt, samt holder egne workshops rundt i Norge. Elise har vært en av danserne i den kritikerroste oppsetningen av «Cabaret» på Den Nationale Scene i 2020-21.

Hovedfokus på jazz, med oppvarming og teknikk. Så bruker jeg mye av timen til å lære bort koreografi med inspirasjon fra salsa, og kommersiell dans. 

På bildet: Lisa Bysheim. Foto: Linn-Heidi Stokkedal

SeltopGrafisk Form